První půlka křížků pro budoucích 65 zastupitelů je jasná – každý z lídrů 31 kandidující strany si hlas zaslouží. Doopravdy. Za odvahu. K výbavě primátorů v Praze v několika příštích letech zjevně vedle primátorského řetězu budou patřit i obvinění za špatnou správu pražských peněz. Dosluhující primátor Tomáš Hudeček by mohl vyprávět.

Zbývá tedy 34 křížků. Komu je udělit?

Betlém, Kypr, zuby

Kdyby už křížek neměl lídr Trojkoalice zelených, lidovců a starostů Petr Štěpánek, jistě by ho získal teď. Novou nadějí Prahy má být člověk, který dělal v nejslavnější éře Pavla Béma radního pro životní prostředí. Jistě dosáhl spousty prospěšných věcí, ale zároveň byl především Bémovi užitečnou stafáží. Však také při odchodu z rady jako výraz vděku odstal od Béma vánoční Betlém.

Další křížek zaslouží dvojka lidovec Jan Wolf a pak starostka Jana Plamínková. Jen jejich zvolení totiž zaručí, že se veřejnost snad konečně dozví, co mají společného liberální levicoví zelení, konzervativní lidovci a starostové bez ideologie.

Křížek samozřejmě zaslouží i europoslanec Stanislav Polčák na 44. místě. Nechat se na kandidátce TOP 09 zvolit do velmi dobře placené funkce evropského poslance a pak kandidovat za Trojkoalici proti primátorovi TOP 09, to zaslouží ocenění.

U ČSSD by si několik křížků navíc zasloužil lídr Miloslav Ludvík, který slibuje řídit město stejně úspěšně jako nemocnici Motol. Nejvíce se mu sice předhazuje slavná nahrávka o „kuliších“ v nemocnici, ale Pražana by mnohem více mělo zajímat jeho zastupitelství za ČSSD od roku 2002. Ve své životopise na svém webu to ani neuvádí. Přitom byl důležitou součástí všech minulých mocenských koalic ČSSD v Praze. Ať už to byla ta Jiřího Paroubka nebo později Karla Březiny.

Křížek dopřejme automaticky tedy i trojce kandidátky Březinovi. Fajnšmekři pražské politiky by měli zaškrtnou i jména Petr Dolínek či Jiří Bodenlos (aktér slavné cesty samozvaných reprezentantů Prahy na Severní Kypr).

U strany Republika pro Prahu je samozřejmě těžké nezatrhnout celou kandidátku, protože jisté uznání zasluhuje každý, kdo se postaví za osobnost Michala Babáka. Pro připomenutí: jde o bývalého poslance Věcí veřejných, který kouzlil s financováním strany a proslul výrokem, že „žádný Žid nemůže být pro státní pokladnu horší než Kalousek“. Občas též ztrácí v baru zuby.

Chybějící Paroubek, raketa a Vávra

Ale ubraňme se. Volíme jen osobnosti. Ta největší z největších ale bohužel chybí na kandidátce Lev 21 – Národní socialisté. Zde na prvním místě přeci měl kandidovat někdejší náměstek primátora Béma Jiří Paroubek. Jen neuvěřitelná štvanice na bývalého premiéra, letité ústrky ze strany médií a politické konkurence ho zjevně odradily od comebacku (tentokrát by to jistě už konečně vyšlo).

Zato Strana svobodných občanů retro náladě letošních pražských voleb nezůstala nic dlužna. Exposlanec za ODS a někdejší poradce Václav Klause Jiří Payne se vynořuje, aby zachránil zbytky příslovečné staré dobré rakety Václava Klause, o které se říkalo, že s přehledem vyhraje každé pražské volby.

Restart 2014 – pro bližší podrobnosti o jednotlivých kandidátech kontaktujte prvního náměstka primátora Jiřího Vávru.

Stalinismus, MHD zdarma a cyklofašisti

Naprostá povinnost je hlas pro stalinistku Martu Semelovou za KSČM. Křížek je možné udělat krví, která tu a tam musí protéct, aby dějiny lidstva poskočily k lepší budoucnosti.

Křížek zaslouží i Petr Šimůnek za někdejší vzornou konstruktivní opozici vůči křehké koalici ODS a ČSSD. Lubomíra Ledla musí povině volit všichni z Prahy 10 za jeho služby Tomáši Hrdličkovi.

A Jiří Dolejš zaslouží hlas za jeho neúnavné předstírání socialismu s lidskou tváří.

Úsvit přímé demokracie zaslouží alespoň jeden hlas, a zato ten nejpřímější ze všech přímo zakřížkovaných.

Patrioti s podporou iniciativy MHD zdarma (stejně tak další strany slibující MHD zdarma) zaslouží hlas a zároveň detailní informace, jaký je v Dopravním podniku Praha poměr tržeb z jízdného a dotací z městského rozpočtu. Nejlépe informace předávat v nových tramvajích 15T ForCity, které DPP nedokáže z tržeb splácet.

Pro Prahu – Zbyněk Passer je jasnou volbou především pro pražské cyklisty. „Zatrhl bych monstrakce lobbystických nebo privátních platforem, jako jsou Cyklojízdy, různé běhy, závody, kampaně, které uzavřou centrum města, jeho obyvatelé z toho nic nemají, místní podnikatelé ztrácejí kšefty.“ Tak. A je to.

Svícny, ajťáci, Praha Pražanům

U Konzervativní aliance 2014 by se rozhodně křížky šetřit nemělo. Lídr Jan Bürgermeister sice vystupuje nyní na kandidátce jako autorizovaný stavební inženýr, ale každý správný Pražan vzpomíná na jeho náměstkování primátora Béma. Účelové kauzy krádeží svícnů počínaje a neprůhlednými obchody konče ho vždy o primátorský řetěz nakonec připravily (i když jménem je ke starostování zjevně vyvolen). Tak snad nyní.

V tandemu kandiduje Milan Jančík, jehož rozmáchlý podpis na Praze 5 ještě dlouho nebude smazán.

A opět pro fajnšmekry pražské politiky – povinný hlas pro Daniela Klegu.

U ANO 2011 prostě křížkujeme (jen pro ujištění – čtyřka Michal Hašek není TEN Michal Hašek. Alespoň zatím...).

Česká pirátská strana zaslouží křížky za to, jak šikovně čelí zlovolné nálepce, že je jen parta ajťáků a zlodějů duševního vlastnictví. Jednička – právník zaměřující se na svobodný přístup k informacím; dvojka informatik; trojka – wikipedista; čtyřka – aktivista...

V pozoru a za zvuků hymny křížkuje každý správný Čech Národní kongres – za českou Prahu. Pokud pojenectví dělníků a Adama B. Bartoše získá byť jen jeden mandát, centrální vláda by měla urychleně vytvořit ústupový koridor z hlavního města pro Židy, Romy, homosexuály a další. Nechť tedy českou Prahu reprezntují jména jako Günther, Schwachulová, Budz či Haftstein...

Pospíšil, obránci Prahy a Majdan

Demokraté Jana Kasla – ta správná volba pro všechny, kdo se nechali hibernovat na přelomu století a probudili se až nyní...

U Občanské demokratické stránky s křížky též nešetříme. Bohuslav Svoboda zaslouží uznání, jak se z bílého koně Tomáše Hrdličky a primátora opřeného o starou gardu ODS a ČSSD stal příslib čestné budoucnosti hlavního města.

Dále hlasujeme minimálně pro Alexandra Bellu z Prahy 3, kterému se povedl husarský kousek a získal podporu od europoslance TOP 09 Jiřího Pospíšila. Miroslav Kalousek gratuluje, stejně tak starostka TOP 09 na Praze 3 i primátor TOP 09 na magistrátu.

TOP 09 - pro bližší podrobnosti o jednotlivých kandidátech opět kontaktujte prvního náměstka primátora Jiřího Vávru.

Strana Práv Občanů, též známá pod kódovým označení Zemanovci, zaslouží hlas za příkladně široký přístup ke komunální politice, když slibuje „armádu schopnou teritoriální obrany“. Podle neoficiálních informací by se obraně Prahy mělo velet z Hradu a v případě masivního útoku koalice Brna, Plzně a Ostravy je možné obětovat strategicky nedůležitou Strakovu akademii.

Občanská konzervativní strana někdejšího poslance ODS Jiřího Janečka zaslouží hlas za rozhodnou obhajobu konzervativní podstaty hlavního města. Nikdo jiný opravdu asi nedokáže „zabránit pražskému Majdanu“ než konzervativec Janeček. Nikdo jiný totiž neví, kde se něco takového koná.

Svědci umírajícího času

A pokud vám ještě nějaké hlasy zbývají, volte poslední dvě strany na kandidátní listině. Permanentní disident Petr Cibulka a monarchista Václav Srb nám totiž připomínají, jak neškodně komická bývala většina kandidátů do pražského zastupitelstva. Což už bohužel neplatí.

 

Vyhrazení odpovědnosti: Tento zápisek na blogu psal autor v nadsázce a důrazně každého varuje, aby se podle těchto doporučení řídil. Pro dobro Prahy.