V menších obcích o pravo-levý střet v komunálních volbách nikdy nešlo. Stejně jako vždy v drtivé většině z nich zvítězí kandidátky nezávislých. Ale ve velkých městech šlo vždy o trochu více než nový obecní vodovod. Nyní se však zdá, že vyprázdněnost stranické nabídky dosáhla netušených rozměrů. Netýká se to jen černého koně voleb ANO, ale i prakticky všech tradičnějších stran.

Pokud tedy politika ve smyslu nabízení dlouhodobých vizí měst, které by vycházely z ideologií stran, už nejsou v nabídce, možná je čas se orientovat mezi kandidátkami dle staré známé poučky Billa Clintona z roku 1992: „It's the economy, stupid“ (Je to o ekonomice, hlupáku).

Pokud váháte, zda podpořit dosavadní vedení města, proč se nepodívat na to, jak vedení radnice hospodařilo? Od minulého roku ministerstvo financí nabízí celkem přehledné monitorování hospodaření obcí na adrese monitor.statnipokladna.cz. Pokud jste nebyli ještě volit, koukněte se na tu svou obec. Jistě, není to úplný obrázek hospodaření. Někde radnice řeší dluhy z minula, někde odkládají investice. Ale je to přeci jen lepší vodítko, než to, co se objevilo v minulých týdnech na billboardech...

Pro ilustraci uvádím hospodaření šesti největších měst nad 100 tisíc obyvatel v posledním volebním období (rok 2014 je zatím průběžný).

Praha se z deficitního hospodaření v roce 2010 dokázala dostat do plusu.

Brno dokonale kopíruje volební cyklus, s blížícími se volbami je potřeba trochu povolit výdaje.

Saldo Ostravy balancuje stabilně kolem nuly, nyní je nad ní.

Plzeň je na tom podobně jako Brno, po čtyřech letech v černých číslech má mínusové saldo ve volebním roce.

Liberecké hospodaření se za čtyři roky výrazně zlepšilo.

Olomouc je na každý rok zhruba na svém. Bohužel to znamená, že výdaje jsou vždy vyšší než příjmy.

 

A jak hospodařila vaše obec?